L'Encamisada


L'Encamisada és la festa més important per la que és coneguda la Vila de Falset.

Falset

Un dia a l'any (una nit i el matí següent), per Sant Antoni, el mes de gener, els falsetans surten als carrers muntats en rucs, cavalls, carros, ... Engalanats amb els vestits tradicionals catalans, amb camisa blanca i barretina.

Any 2003

Es barregen sentiments de catalanitat, tradició, fe, festa, natura, ... en definitiva, sentiments que fan poble.

Any 2001

Quina tendressa els infants calçats amb aquelles espardenyetes, que a part del peu han de encabir també les capes de mitges i mitjons, amb que les mares amb esforç han volgut evitar el fred del gener als seus fillets.

Les nenes amb les mitenes i encaixos, els nens amb la barretina encasquetada tapant les orelles vermelles de fred.

Any 1968Any 1971

Els animals, tan rars de veure en la vida normal, surten de tot arreu omplint el poble. Molts venen dels poblets del costat. Altres, de més lluny. Des dels més bonics cavalls, fins a les més atrotinades sumeretes. Tot hi cap a la festa.

L'ofrena a Missa Major: La jota de Falset

Any 2004

En acabar l'encamisada, la imatge de Sant Antoni és tornada a l'ermita de Sant Gregori.

Any 2001

Si no sabeu que fer el cap de setmana més proper al 17 de gener, us ho aconsello. És realment bonic!.

Article publicat a Vilaweb-El Punt Digital, el 21/01/2002

La llegenda continua fent història a Falset

Centenars de barretines, armilles i carruatges transporten la capital del Priorat als confosos fets de l'Encamisada. Ningú s'atreveix a precisar el segle en què van passar els fets que se celebren amb l'Encamisada. Però s'ha convingut que un exèrcit francès assetjava Falset un mes de gener, i que els mossos van fer ús d'una habitual maniobra bèl·lica tàctica per confondre l'enemic. Ho van aconseguir vestits amb camises blanques un dia de boira. La victòria va fer que en aquell Sant Antoni els mossos portessin aquelles mateixes camises, i d'aquí fins als nostres dies. Ahir a Falset no hi havia boira per poc, perquè entre Móra i els Guiamets era espessa , però l'Encamisada es va recordar com sempre. I la multitud, ja habitual, va certificar la vitalitat d'una festa diferent enmig de la gran quantitat de Tres Tombs que es fan a cada racó del Camp i l'Ebre.

Ja tingui l'origen en la Guerra de Successió (1702-1714) o en la Guerra del Francès (1808-1814), l'Encamisada de Falset ha derivat cap a una celebració sense cap connotació bèl_lica i en una de les més participatives de les que es fan al Camp o a les Terres de l'Ebre. Són, de fet, els Tres Tombs particulars de Falset.

Ahir, dia de Sant Sebastià, uns seixanta carruatges curosament guarnits amb motius florals i una vintena de cavalls de muntar evidenciaven que pels carrers de la capital prioratina se celebrava Sant Antoni. Però a Falset no depenen dels mateixos carruatges que es passegen per cada municipi que celebra els Tres Tombs, i són els veïns de Falset la majoria, però també dels voltants i de Valls o la Cava els que es gasten els euros per tenir una festa tan lluïda com es pugui. Igual passa amb els vestits, que no són barats. Centenars de persones portaven ahir barretina, armilla, camisa de fil i espardenyes. I aquesta és la doble particularitat de l'Encamisada: la implicació veïnal i uns criteris estrictes de selecció d'uns vestits que són únics. «Sense aquesta insistència», diu el president del Centre d'Estudis Falsetans, Anton Vidal, «tindríem uns Tres Tombs normalets».

I l'èxit de la fórmula s'aprecia any rere any. Vidal recorda que a principis dels vuitanta la celebració era mínima, però que la darrera dècada ha servit per consolidar una festa multitudinària. De fet, Sant Antoni se celebrava llavors quan tocava, el dia 17 de gener, ja fos diumenge o dijous. Ahir, turistes, falsetans i d'altres prioratins gairebé no deixaven respirar els animals en una plaça de Sant Jordi atepeïda, com els carrers del voltant.

Tot plegat, un bon dia festiu però també de negoci: bodegues i pastisseries van fer l'agost. (21/01/2002 - ORIOL AYMÍ - Falset)

Podeu trobar més informació segurament a la web oficial del poble falset.net


Tornar a la pàgina principal

Fitxa Tècnica

Nom : PAG4-14.htm

22/08/2001 - Data creació inicial

Pitjar aquí per tornar enrera

Fotos : Aguiló,Urioz,Vidiella

23/01/2004 - Data darrera actualització