Santa Cāndia


Santa Cāndia, Verge i Mārtir, és la patrona de Falset.

Imatge de Santa Cāndia a Falset

Es celebra el dia 4 de setembre (encara que abans era el dia 7, em sembla!). Temps de verema, ametlles i avellanes.

Recordo aquells vespres de finals d'agost i principis de setembre, quan jo, petitet, agafat de la ma de la meva āvia Cāndia i de la tieta Ramona, anāvem cap a la novena. Recordo encara el carrer de la Font Vella sense asfaltar i l'āvia treient una llanterneta de la bossa per no ensopegar en la foscor. I la tieta Ramona amb el jerseiet per protegir-se de la garbinada.

I a l'esglčsia cantant els goigs (en falsetā, es clar!) " ... de tot lo mķn cristiā ..."

Era ben petit, perō encara em recordo demanant-li a Santa Cāndia (en comptes d'un madelman o quelcom així) una bona mare pels meus fills, com la que jo tenia. I ves per on ... me la va trobar falsetana!

Records d'infantessa ... molt i molt tendres!

Ara dedueixo que estava "aparcat" a Falset mentre no comenįava l'escola, com jo he de fer ara amb els meus fills. Es llei de vida.

 

 

 

 

Tornant a Santa Cāndia, he de dir que a Falset s'hi conserven, devall de l'Altar Major, les seves relíquies.

Reliquies de Santa Cāndia

Hom diu que els francesos, l'any 1810, les vāren cremar (en l'epoca de Napoleķ) i que gent del poble en va arroplegar els ossos i els vāren amagar dins les parets de l'església, on vāren ésser trobats l'any 1960.

Ara aquestes relíquies només es poden veure per la celˇlebraciķ de Santa Cāndia.

Als afores del poble, hi ha una petita capelleta. La capelleta de Santa Cāndia (es clar!)

Encara ara, quan no plou, a Falset es diu si "encara haurem de treure a Santa Cāndia en processķ!"

Els goigs sķn melodiosos i, potser no puc ser imparcial, perō els trobo molt bonics. Aquí en teniu algunes estrofes.

Puig que en el cel exalçada sou amb Déu tan poderosa:- Santa Càndia, gloriosa, siau nostra advocada.

  • Roma ciutat capital - de tot lo mķn cristiā; - ser i vida us donā; - i noblesa principal - en virtut original - de tots ereu admirada. (...)
  • Brolla arreu la idolatria - dels emperadors pagans - i caiguereu en llurs mans - valerosa verge pia - Us acusen d'ésser guia - dels cristians honorada. (...)
  • Amenasses i turments - no pogueren res en vos - ni l'espasa arran de cos - fer mudar els vostres intents - Jesus, deieu a les gents - del seu amor traspassada. (...)
  • Jesucrist el vostre espōs - us va encendre el jove cor - amb el foc del seu amor - per sofrir els turments del cos - Oh martiri gloriōs - Oh la palma dessitjada. (...)
  • De puresa i de candor - el nom vostre arreu ressona - fervorōs Falset entona - Santa Cāndia el vostre honor - Vos vau ser volcā d'amor - de diví; foc abrusada. (...)
  • Falset pateix la maldat - d'aquell any mil vuit-cents deu - Ploreu fidels, contempleu - de Cāndia el cos sagrat! - Fou per terra profanat - per una turba malvada. (...)
  • Cristians, si de bon cor - a Santa Cāndia acudiu, - el millor remei teniu - contra tot mal i dolor - Sigui de virtut i amor - la vostra ānima dotada. (...)
  • Dels aiguats i pedregades - de febre i malalties - de disgustos i mals dies - ens salvā; moltes vegades - segons te proves donades - nostra verge coronada. (...)

Puig que en el cel exalįada sou amb Déu tan poderosa:- Santa Cāndia, gloriosa, siau nostra advocada.


Tornar a la pāgina principal

Fitxa Tčcnica

Nom : PAG4-15.htm

10/09/2001 - Data creaciķ inicial

Pitjar aquí per tornar enrera

Fotos : Joan Vidiella

01/01/2002 - Data darrera actualitzaciķ